UGRÁS AZ OLDALRA


BÖRZSÖNY
Börzsöny földtan
A hegyvidékek kistájai
Éghajlat
Vízrajz
A Börzsöny élővilága
Történelmi értékek
CSERHÁT
Cserhát földtan
A hegyvidék kistájai
Éghajlat
Történelmi értékek
Medves-vidék
ERDEI ISKOLA
DOMSZKY PÁL ERDEI ISKOLA
Domszky Pál Erdészház
Elérhetőség
Programok
Áraink
Szálláshelyünk
AKCIÓS CSOMAGOK
KATALINPUSZTAI ERDEI ISKOLA
Árjegyzék
Programok
Nyitvatartás
Táborok
GÖRDÜLŐ TANÖSVÉNY
Általános információk
Program
Témakörök és modulok
Elérhetőség, foglalás
ERDEI VASUTAK
Kemencei Erdei Múzeumvasút
Menetrend és díjszabás
Vasút története
Királyréti Erdei Vasút
Menetrend
Díjszabás
A vasút története
Rendezvénykocsi
Napelemes motorkocsi
Nagybörzsönyi EV
Kapcsolat
Márianosztra - Nagyirtás erdei vasút
Menetrend
Díjszabás
Kapcsolat
Vasút történet
Szabadidő
NAGYMAROSI BRINGAPONT
JÁTSZÓTEREK
DIÓSJENŐI BRINGAPONT
METEOROLÓGIAI HÁLÓZAT
On-line mérési adatok
AJÁNLÓ
TANÖSVÉNYEINK
Diósjenői Tanösvény
Gyadai Tanösvény
Strázsa-hegyi Tanösvény
Ovis Tanösvény
Törökmezői Tanösvény
Bernecebaráti tanösvény
Hollókői tanösvény
Somoskői Kirándulóközpont
KIRÁNDULÓKÖZPONT
DIÓSJENŐ
ELÉRHETŐSÉG
ÁRAINK
NYITVATARTÁS
Látogatási rend
Témanapok
KERÉKPÁR KÖLCSÖNZÉS
Szervezett foglalkozások
KATALINPUSZTA KIRÁNDULÓKÖZPONT
Nyitvatartás
Árjegyzék
Programok
Információk
Elérhetőségek
Táborok
NYÍRJESI FŰVÉSZKERT ÉS VADASPARK
Hasznos információk
Bemutatása
Somoskői Kirándulóközpont
Salgóbányai Erdészház
TÚRÁZÁS
Kerékpáros szabályok
Térképes információk
Erdőlátogatás
Táborozás
Túraajánlatok
Túra Salgótarján-Eresztvény között
Eresztvény-Petőfi sétány-Somoskő
Salgóbánya-Szilváskő-Rónabánya
Salgótarján-Karancs-Somoskőújfalu


 
 
 


 
 


 
 


 

Szabadtéri foglalkoztatóBalassagyarmat Észak-Magyarországon a szlovák határ mentén található kisváros. A hozzá tartozó Nyírjes évtizedek óta a városban és a környékén élők közkedvelt rekreációs, kiránduló területe. Tavakkal tarkított ligetei és erdői a városból gyalog és kerékpárral is könnyen és gyorsan elérhetők. A 200 hektáron elterülő parkerdő helyi védettség alatt áll. Ennek egy részén alakította ki az Ipoly Erdő Zrt. egy ökológiai centrumot, mely magába foglal egy füvészkertet, vadasparkot, erdei játszóteret, és egy szabadtéri foglalkoztatót.

A füvészkert területe 22 hektár, mely enyhén lankás teljes mértékben erdővel borított. A park eredeti vegetációja változatos állományú. Leginkább a kocsányos-, kocsánytalan- csertölgy, szürkenyár, nyír, erdei-, fekete- és lucfenyő jellemző. Ezek mellett megtalálható a dió, vörös tölgy, kislevelű hárs, galagonya és a fekete bodza. Az erdőben kisebb nagyobb tisztások találhatók. A terület éghajlata kontinentális, amit kedvezően befolyásol a tórendszer. Évi csapadék mennyiség 460-800mm között változik.

Történelmi áttekintés:

A Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark létrehozásának gondolata 2005-benfogalmazódott meg Ipoly Erdő Zrt. ökoturisztikai hálózat fejlesztési tervében, melynek része Nyírjesi parkerdő turisztikai, rekreációs lehetőségeinek fejlesztése, szabadtéri erdészeti tájékoztató centrum, tanösvényre felfűzött arborétum. Nyírjesi Parkerdő fejlesztési tervét 2006-ban dr. Barátossy Gábor készítette el. Célja a természet csodálatra méltó sokszínűségének bemutatása. Kialakítását neves dendrológusok (Dr. Debreczy Zsolt, Dr. Rácz István) segítségével és útmutatásai alapján 2006-ban kezdték meg, ez a munka azóta is folyamatos. Kezdeti elképzelések, és tervek tartalmazták a három fő szekció (Európa, Ázsia, Amerika) növényvilágának bemutatását. Ezen időszakban a három kontinens flórájának minimális szegmensével foglalkoztak, csak alapfajok kerültek beültetésre. Utána következő években a szakszerű tervezés, és áldozatos munka eredménye képen a bemutatásra került fajok száma mára elérte az 500-at. Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatással sikerült a park műszaki létesítményeit megépíteni, illetve a vadasparkot kialakítani. 2011-ben épült meg az arborétum nyitott mozgássérült parkolója, akadálymentes fogadóépülete, akadálymentes illemhelye, játszótere, hídjai, valamint tájékoztató táblái. A beruházás segítségével három fúrt kút biztosítja a növények és állatok számára nélkülözhetetlen víz utánpótlását. A Füvészkert szomszédságában kialakított 15 hektáros vadaspark szervesen kapcsolódik az itt kialakított füvészkerthez, így a látogatók átfogó képet kaphatnak hazánk növény-, és állatvilágáról. Bemutató és oktató jellege révén a cél a gyerekek ismereteinek bővítése.

 

Növénygyűjtemény:

 FüvészkertMagyarországon, egyedülálló módon kialakított növénygyűjtemény. Három kontinens (Európa, Ázsia és Észak-Amerika) növényvilága jelenik meg oly módon, mintha az eredeti élőhelyükről lennének kiragadva az erdőrészek. A két kilométer hosszú tanösvényen végighaladva megismerhetjük a Sziklás-hegység fenyveseit, Kalifornia mamutfenyőit, Oregon félsivatagát, Japán színes növényeit, Kína bambuszligeteit ugyanúgy, mint a hazai erdőket, vagy Kárpátok lucosát. A mintegy 500 faj között megtalálhatunk ritka, hazánkban pár helyen fellelhető növényeket, tölgyfélék közül (Quercus lyrata, Quercus muchlenbergi, Quercus variabilis) juharokból (Acer ginnala, Acer laxiflorum, Acer pensylvanicum) fenyőkből (Pinus gerardiana, Pinus armandii, Abies cephalonica).

Állatok:

A vadaspark főleg hazai nagyvad fajok bemutatására törekszik. Gímszarvasok, dámok, muflonok, őzek, vaddisznók lakják a kifutókat. A kisállat simogatóban a gyerekek személyes kapcsolatot alakíthatnak ki az ott bemutatott kameruni törpekecskékkel és merinói juhokkal. Ne feledjük el, hogy sétánk során rengeteg egyéb állatot is megfigyelhetünk. A park területe számos madárfajnak nyújt otthont, szajkók, cinkék, harkályok röptében és hangjában gyönyörködhetünk. Költött már nálunk egerész ölyv, búbos banka, ökörszem is. Természetesen a madarak mellet a kétéltűek (vöröshasú unka, erdei béka), hüllők (zöld gyík, vízisikló) emlősök (mókus, róka) is képviseltetik magukat, noha ők sokkal visszahúzódóbb teremtmények, így megpillantásuk türelmet, és csendet igényel.

 

 A szabadtéri foglalkoztató:

Ez az épület biztosít helyet csoportok, iskolás osztályok számára különböző programok lebonyolításához. A 205 m2 fedett szaletliben kézműves foglalkozásokat, rendhagyó biológia órákat, koncerteket, előadásokat lehet tartani. A fogadó központ melletti füves terület, pedig a sport tevékenységek megfelelő helyszíne.

ende
KeresésKATALINPUSZTAI KIRÁNDULÓKÖZPONT
KATALINPUSZTAI KIRÁNDULÓKÖZPONT
 
SZÉNPATAKI KULCSOSHÁZ
SZÉNPATAKI KULCSOSHÁZ
 
DOMSZKY PÁL MATRACSZÁLLÁS
DOMSZKY PÁL MATRACSZÁLLÁS
 
KIRÁLYHÁZA FELSŐ
KIRÁLYHÁZA FELSŐ
 
Somoskői Kirándulóközpont szálláshelye
Somoskői Kirándulóközpont szálláshelye
 
Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely
Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely
 
PÉNZÁSÁSI ERDEI TURISTAHÁZ
PÉNZÁSÁSI ERDEI TURISTAHÁZ
 
TÓVIK VENDÉGHÁZ
TÓVIK VENDÉGHÁZ
 
Kisirtáspusztai hegyi menedékház és táborhely
Kisirtáspusztai hegyi menedékház és táborhely
 
BÁNKI VENDÉGHÁZ
BÁNKI VENDÉGHÁZ
 
WENCKHEIM-HÁZ
WENCKHEIM-HÁZ
 
KIRÁLYHÁZA ALSÓ
KIRÁLYHÁZA ALSÓ
 
Márianosztrai Fogadóépület és Szálláshely
Márianosztrai Fogadóépület és Szálláshely
 
ZEBEGÉNYI ERDEI SÁTORTÁBOR
ZEBEGÉNYI ERDEI SÁTORTÁBOR