UGRÁS AZ OLDALRA


FATERMÉKEK
FAKERESKEDELEM
MEGÚJULÓ ENERGIA
ENERGETIKA
A TÜZIFA
LAKOSSÁGI FATÜZELÉS
ERDÉSZETI BIOMASSZA
GÉPJÁRMŰ VIZSGÁZTATÁS
műszaki vizsga díjak
gépjármű javítási díjak
tűzifa akció
VADÁSZAT
ÉRDEKESSÉGEK
Szarvas nász az erdőn
Szarvasbőgés és a beszéd
Trófeaszemle
VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK


 
 
 


 
 


 
 


 

Tisztelet a vadnakBár az időjósok bús, nedves őszi napot jeleztek, csak egy pár felhő kalandozott az égen, amikor összegyűltek a délnyugat-cserháti vadászok, hogy megszemléljék az idei bőgésben esett gím bikák trófeáit.

Harmadik alkalommal találkoztunk, kíváncsian várva a telefonon körbeírt, esetleg már képen látott trófeák valódi mustrálását, bírálását, dicsérését, alkalom adtán az „elfelejtett” mínusz pontok emlegetését. Idén a Romhányi Erdészettel közösen lehettünk házigazdái a 2008. évi szemlének. A környező vadásztársaságok invitálásán túl megkértük őket, hozzák magukkal az év legszebbnek, legjobbnak ítélt trófeáit. S a legnagyobb örömünkre sokan meghallgatták kérésünket, így harminc gím bika díszíthette ideiglenesen a Penci pihenőt. Vadászmesterek, hivatásos vadászok, elejtők, kísérők és vendégeink hangos „mustrájától” zsongott az erdő. A Pipacs Vadászkürt Együttes érces dallamaira csendesedtünk el, és adtuk meg a legutolsó tiszteletet az elesett vadnak, s mindannyian egy pillanatra még elmerülhettünk az őszi erdő „királyoktól” zengő hangulatában.

Az ősz közepén vagyunk. A fákról az ezernyi színbe öltözött falevelek peregnek alá, megszínesítve a rikítóan fehér koponyák alatt még harsogóan zöldellő gyepet. A mustra folytatódik. Ki-ki lelkesen meséli el újra és újra a nagyszerű pillanatokat; a ködös reggelt, mikor a bika a násztól fáradtan, a vadföldre kilépve még a ködnél is sűrűbb párát fúj a hajnalba, vagy az alkonyat utolsó szikráinál bírált agancsos egy lépésére feszülten várt másodperceket, amik akkor óráknak tűntek…

A nyertes trófea  Mégis, ki mit gondolhat, melyik számára a legkedvesebb trófea, melyik előtt álldogál a leghosszabban? – tűnődtünk, mikor elhatároztuk, hogy megpróbáljuk szóra bírni vadásztársainkat… Nem is rejtették véka alá érzéseiket, mikor szétosztottuk a szavazócetliket, s mindenkit arra kértünk, hogy írja rá annak a bikának a sorszámát, amelyiket a jelenlévők közül a legtöbbre értékel. Ez nem feltétlen a legnagyobb, a legkülönlegesebb, a legöregebb trófeát kell jelentse, hanem azt, ami számára „az idei szezon bikája”. Mindenki még egyszer górcső alá vetette a trófeákat, majd szavazott.

Tíz bikát emeltek ki a résztvevők. A pálmát az a 8.83 kg-os 205,4 CIC pontszámú, ezüstérmes gím bika vitte, amit 2008. szeptember 21-én reggel Oszaczki Attila kerületvezető vadász kíséretében Kurucz Botond ejtett el a Váci Erdészet naszályi vadászterületén. Ezúton is gratulálunk! Az elejtő „Az év délnyugat-cserháti bikája” feliratú alátétet, a kísérővadász pedig egy vándorplakettet vehetett át, ami egy évig díszítheti a trófeafalát, majd 2009-ben átadja a jövő év legsikeresebb kísérővadászának.

Egy pár falat, egy korty ital mellett folytatódott a baráti beszélgetés, majd a „Viszontlátásra” után lassan lekerültek a trófeák a tartókról, s birtokba vehették az elejtők.

Ha a zajos mindennapokban el is sietnénk egymás mellett, legkésőbb egy év múlva találkozunk ismét az erdő királyi vadjának ünnepén.

 

Dobó István

erdészetvezető, Vác

 

fotó: Horváth Barnabás erdészetvezető, Bercel

ende
KeresésZEBEGÉNYI ERDEI SÁTORTÁBOR
ZEBEGÉNYI ERDEI SÁTORTÁBOR
 
KIRÁLYHÁZA FELSŐ
KIRÁLYHÁZA FELSŐ
 
Somoskői Kirándulóközpont szálláshelye
Somoskői Kirándulóközpont szálláshelye
 
Kisirtáspusztai hegyi menedékház és táborhely
Kisirtáspusztai hegyi menedékház és táborhely
 
KIRÁLYHÁZA ALSÓ
KIRÁLYHÁZA ALSÓ
 
TÓVIK VENDÉGHÁZ
TÓVIK VENDÉGHÁZ
 
KATALINPUSZTAI KIRÁNDULÓKÖZPONT
KATALINPUSZTAI KIRÁNDULÓKÖZPONT
 
Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely
Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely
 
BÁNKI VENDÉGHÁZ
BÁNKI VENDÉGHÁZ
 
SZÉNPATAKI KULCSOSHÁZ
SZÉNPATAKI KULCSOSHÁZ
 
DOMSZKY PÁL MATRACSZÁLLÁS
DOMSZKY PÁL MATRACSZÁLLÁS
 
PÉNZÁSÁSI ERDEI TURISTAHÁZ
PÉNZÁSÁSI ERDEI TURISTAHÁZ
 
WENCKHEIM-HÁZ
WENCKHEIM-HÁZ
 
Márianosztrai Fogadóépület és Szálláshely
Márianosztrai Fogadóépület és Szálláshely