UGRÁS AZ OLDALRA


FATERMÉKEK
FAKERESKEDELEM
MEGÚJULÓ ENERGIA
ENERGETIKA
A TÜZIFA
LAKOSSÁGI FATÜZELÉS
ERDÉSZETI BIOMASSZA
GÉPJÁRMŰ VIZSGÁZTATÁS
műszaki vizsga díjak
gépjármű javítási díjak
tűzifa akció
VADÁSZAT
ÉRDEKESSÉGEK
Szarvas nász az erdőn
Szarvasbőgés és a beszéd
Trófeaszemle
VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK


 
 
 


 
 


 
 


 

A nyelv kialakulásának talánya a darwini evolúciós elmélet megjelenésével újra tudományos kérdés lett, melyet a paleoantropológusok és a régészek próbálnak megválaszolni. A vitához ezúttal mégis a szarvasbőgés kutatói szóltak hozzá. Egy francia és egy amerikai etológus ugyanis meglepő elmélettel állt elő. Szerintük ugyanis a nyelvet annak köszönhetjük, hogy a történelem előtti ember szükségét érezte, hogy megfélemlítse, illetve lenyűgözze társait; és az egyre mélyebb orgánumon, illetve regiszteren való üvöltés olyan evolúciós előnyökkel bírt, amely lehetővé tette a leereszkedett gége kialakulását, ami nélkül nem volnánk képesek az emberi beszédre.

Egy újszülött gégéje a többi emlősére hasonlít. Úgy emelkedik fel az orrjárat, mint egy búvárpipa; a csecsemők így ihatnak és lélegezhetnek egyszerre. Három hónapos korban azonban a gége leereszkedik, üreget képezve a nyelv mögött.

A leereszkedett gége megjelenése lényeges lépés volt a beszéd evolúciójában, mert sokkal szélesebb hangskála használatát teszi lehetővé. "Hatékonyabbá és megbízhatóbbá teszi a beszélt kommunikációt" - fogalmaz a nyelv eredetével foglalkozó Philip Liebermann.

Mostanáig feltételezték, hogy az ember az egyetlen emlősfaj, amely hasonló hangképző szervvel rendelkezik. Ám két kutató nemrégiben felfedezte, hogy két szarvasfajta az emberéhez hasonló leereszkedett gégével rendelkezik. Tecumseh Fitch, a Harvard Egyetem és David Reby, a franciaorsági Nagytestű Emlősök Kutatóintézetének munkatársa felfedezte, hogy a gímszarvas és a dámvad (dama dama) az emberéhez hasonló leereszkedett gégével rendelkezik. Ami arra utal, hogy ez a jegy más a nyelvhasználattól függetlenül is kifejlődhet.

Stephen Pinker, A nyelvi ösztön című könyv szerzője szerint ez az eredmény nem ássa alá a leereszkedett gége kifejlődésének fontosságát a nyelv kialakulásában mintegy 200 000 évvel ezelőtt. "Nem lehet véletlen, hogy az egyetlen főemlős, aki hasonló leereszkedett gégével rendelkezik, a beszélő ember." Reby szerint azonban a beszéd egyedül nem magyarázza meg azt a tulajdonságot. "Elképzelhető, hogy a gége folyamatos leereszkedése a beszélt nyelv kialakulásától függetlenül ment végbe" - érvel.

Fitch és Reby feltételezése szerint a szarvasok esetében a leereszkedett gége azért fejlődött ki, hogy az állatok megfélemlítsék a riválisaikat. A nagyobb szájüreggel rendelkező hímek mélyebb, félelmetesebb bőgést hallathatnak, így a leereszkedett gégefő lehetővé tette a kisebb példányok számára, hogy magukat félelmetesebbnek mutassák.

Reby szerint hasonló módon a lesüllyedt gége az ősember hímeknek hasonló előnyökkel szolgálhatott; a többi hím számára azt fejezte ki: nagyobb vagyok nálad, míg a nőstények számára pozitív üzenetet hordozott. Reby rámutat arra, hogy a kamasz fiúk gégéje a mutálás során másodszor is lesüllyed. Bár ez a süllyedés nem nyújt számukra nyelvi előnyt, mégis mélyebb lesz a hangjuk, ami férfiasabb benyomást kelt. Liebermann szerint a megfélemlítés-elmélet meggyőző elképzelés. Pinkert azonban nem sikerült meggyőzni. A szarvasok és az emberek viselkedése olyannyira eltér egymástól, hogy hasonló fejlődéstörténetet feltételezni erős túlzás.

 

(Forrás:www.origo.hu / tudomány rovat)

ende
KeresésDOMSZKY PÁL MATRACSZÁLLÁS
DOMSZKY PÁL MATRACSZÁLLÁS
 
ZEBEGÉNYI ERDEI SÁTORTÁBOR
ZEBEGÉNYI ERDEI SÁTORTÁBOR
 
WENCKHEIM-HÁZ
WENCKHEIM-HÁZ
 
KIRÁLYHÁZA ALSÓ
KIRÁLYHÁZA ALSÓ
 
BÁNKI VENDÉGHÁZ
BÁNKI VENDÉGHÁZ
 
SZÉNPATAKI KULCSOSHÁZ
SZÉNPATAKI KULCSOSHÁZ
 
Somoskői Kirándulóközpont szálláshelye
Somoskői Kirándulóközpont szálláshelye
 
PÉNZÁSÁSI ERDEI TURISTAHÁZ
PÉNZÁSÁSI ERDEI TURISTAHÁZ
 
KATALINPUSZTAI KIRÁNDULÓKÖZPONT
KATALINPUSZTAI KIRÁNDULÓKÖZPONT
 
KIRÁLYHÁZA FELSŐ
KIRÁLYHÁZA FELSŐ
 
Márianosztrai Fogadóépület és Szálláshely
Márianosztrai Fogadóépület és Szálláshely
 
TÓVIK VENDÉGHÁZ
TÓVIK VENDÉGHÁZ
 
Kisirtáspusztai hegyi menedékház és táborhely
Kisirtáspusztai hegyi menedékház és táborhely
 
Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely
Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely