UGRÁS AZ OLDALRA


FATERMÉKEK
FAKERESKEDELEM
MEGÚJULÓ ENERGIA
ENERGETIKA
A TÜZIFA
LAKOSSÁGI FATÜZELÉS
ERDÉSZETI BIOMASSZA
GÉPJÁRMŰ VIZSGÁZTATÁS
műszaki vizsga díjak
gépjármű javítási díjak
tűzifa akció
VADÁSZAT
ÉRDEKESSÉGEK
Szarvas nász az erdőn
Szarvasbőgés és a beszéd
Trófeaszemle
VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK


 
 
 


 
 


 
 


 

Miért zeng az erdő, miért orgonálnak az erdő fejedelmei a tölgyesekben, bükkösökben, a hegyi kaszálókon? Ha egy szóval kellene rá válaszolni, azt írhatnánk: tesztoszteron.

 

bőgő szarvasA természet nagyon energiatakarékos rendszer, semmit sem használ feleslegesen. Így van ez a gímszarvas és a legtöbb állat esetében is.  Ha a szarvastehenek az év bármely időszakában fogamzóképesek lennének, aminek több akadálya is van (időjárás, táplálék, stb.) a bikák rendkívül sok energiát (vetélkedés a tehenekért, azok felkutatása stb.) pazarolnának a fajfenntartásra, hiszen állandóan üzekedő teheneket keresnének. Így azonban, hogy egy évben csak egyszer, azonos időszakban (szeptember hónapban) folyatnak a tehenek, a bikák fajfenntartásra használt energiájának egy része csak erre a periódusra korlátozódik. Azért csak egy része, hiszen a párosodási időszakra- vadásznyelven bőgésre- való felkészülés már áprilisban megkezdődik az agancsfelrakással. A gímbika fejét díszítő agancs – mely csontképződmény – minden év februárjában, márciusában leesik, viselője fejéről. Április elejétől azonban megkezdődik az új agancs felrakása, mely júliusig tart. Ekkor fokozódik a bikák tesztoszteron termelése, melyet a világos órák számának növekedése indít be, ennek hatására az agancs felépítésért felelős háncsréteg (módosult csonthártya) elhal, melyet a bika ledörzsöl az agancsról. Augusztus elejétől a bikacsapatok felbomlanak és az idősebb bikák a hónap végétől felkeresik a tehéncsapatokat, melyeket „rudlinak” nevez a vadásznyelv. Ez idő tájt már hallani az erdőn szarvasbőgést, de a fő bőgés legalábbis Észak-Magyarországon szeptember közepétől kezdődik.

Miért bőgnek a bikák? A válasz még mindig az energiatakarékosság. A hangjukkal jelzik a többi bikának, hogy „Itt én vagyok az úr, ha jót akarsz magadnak, nem jössz ide!”. A tehenekért folytatott vetélkedés ritkán verekedésbe torkollik, mely során súlyos, akár halálos sérülést is szerezhetnek a bikák. Ezt elkerülendő bőgnek, hisz így már messziről felmérhetik egymás erejét. Előfordul azonban, hogy két egyforma erejű bika találkozik egymással, ám ezen találkozásoknak is csak a töredéke végződik párbajjal. Először csak látótávolságból bőgnek egymásnak, ha még ezután sem futamodik meg valamelyik, közelebb mennek egymáshoz, majd párhuzamosan sétálva felmérik egymás erejét és agancsát. Nem mellékesen nincs szebb látvány az erdőn, mint egy párás hajnalon, két szép agancsú bika keringőjét figyelni. Általában a szerényebb fejdíszt viselő bika szép óvatosan visszavonul. Ha azonban két hasonló képességű bika találkozik össze, szinte elkerülhetetlen a párbaj. A bőgésből is sok minden megállapítható. Másként bőg a fiatal, a középkorú és az öreg bika. Más dallamokat hallat a tehenet kereső magányos bika és mást, a teheneit őrző hárem basa. A párzás előtti udvarlást is jól elkülöníthető hangok kísérik, és egy estleges párbaj kitörését is már messziről előre tudja jelezni a szakértő fül. A párbajozó szarvasbikák agancsának csattogása, vagy a teheneit terelgető csapatbika mélyen orgonáló hangja az, amit a vadászember egész évben vár, s hogy a szarvas nász megkapó eseményeinek részese legyen.

 

Kemény Ákos, vadászati műszaki vezető, Váci Erdészet

 

Erre a feliratra kattintva egy rendkívül érdekes és tanulságos, a most zajló szarvasbőgési időszakban megesett börzsönyi cserkelés élménybeszámolóját olvashatja el, töltheti le, szakember munkatársunk tollából! 

ende
KeresésTÓVIK VENDÉGHÁZ
TÓVIK VENDÉGHÁZ
 
BÁNKI VENDÉGHÁZ
BÁNKI VENDÉGHÁZ
 
SZÉNPATAKI KULCSOSHÁZ
SZÉNPATAKI KULCSOSHÁZ
 
Márianosztrai Fogadóépület és Szálláshely
Márianosztrai Fogadóépület és Szálláshely
 
PÉNZÁSÁSI ERDEI TURISTAHÁZ
PÉNZÁSÁSI ERDEI TURISTAHÁZ
 
KIRÁLYHÁZA FELSŐ
KIRÁLYHÁZA FELSŐ
 
Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely
Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely
 
ZEBEGÉNYI ERDEI SÁTORTÁBOR
ZEBEGÉNYI ERDEI SÁTORTÁBOR
 
KATALINPUSZTAI KIRÁNDULÓKÖZPONT
KATALINPUSZTAI KIRÁNDULÓKÖZPONT
 
KIRÁLYHÁZA ALSÓ
KIRÁLYHÁZA ALSÓ
 
DOMSZKY PÁL MATRACSZÁLLÁS
DOMSZKY PÁL MATRACSZÁLLÁS
 
WENCKHEIM-HÁZ
WENCKHEIM-HÁZ
 
Somoskői Kirándulóközpont szálláshelye
Somoskői Kirándulóközpont szálláshelye
 
Kisirtáspusztai hegyi menedékház és táborhely
Kisirtáspusztai hegyi menedékház és táborhely