UGRÁS AZ OLDALRA
2015. 07. 06.
HALAD A KISVASÚT ÉPÍTÉSE A MÁRIANOSZTRA ÉS NAGYIRTÁS KÖZÖTT
Magyarország egyik legvadregényesebb vonalvezetésű, magashegyi hangulatú erdei vasútját építi újjá és teszi turisztikai célra alkalmassá - uniós támogatás segítségével - a Börzsönyben az Ipoly Erdő Zrt. A jövő tavaszi üzemkezdet után napelemes kisvonatok is járni fognak a börzsönyi erdőkben.

Megkezdődött az erdei kisvasút Márianosztra és Nagyirtás közötti szakaszának kivitelezése, aminek első látható nyomait a vízelvezetést szolgáló műtárgyak elkészülte jelentette. A domborzat sajátosságai miatt már a csőátereszek elkészítése sem volt egyszerű, ugyanakkor a felső szakaszon   a sínek lefektetése is elindult. A jól előkészített földművön így már mintegy 1 km-es szakaszt szereltek össze. Mindemellett a pályához csatlakozó – a saját forrásból megvalósuló – épületek terve elkészült, engedélyeztetése pedig  folyamatban van. A beruházás eddig az előzetesen tervezett ütemnek megfelelően halad.

 A fejlesztés célja a Szob és Nagybörzsöny közötti vadregényes vonalvezetésű, magashegyi hangulatú erdei kisvasút turisztikai célú rekonstrukciója, a hiányzó, Márianosztra és Nagyirtás közötti szakasz megépítésével. A KMOP-3.1.1/E-13-2013-0001 kódjelű, „Márianosztra – Nagyirtás közötti kisvasút teljes turisztikai célú helyreállítása” című projekt fő eleme a Márianosztra és a nagybörzsönyi Nagyirtáspuszta közötti mintegy 7 km hosszú vasúti pálya kiépítése. Ennek érdekében új, napelemmel hajtott önjáró vasúti kocsikat és egy motorkocsit is beszereznek, valamint fogadóépületek épülnek Márianosztrán és Nagyirtáspusztán a turisták igényeinek kiszolgálására. A beruházás nemcsak színesíti a Börzsöny turisztikai kínálatát, hanem lehetővé teszi a környezetbarát közlekedést a régió belső területein is.

Az Ipoly Erdő Zrt. által kezelt területekhez tartozik a Börzsöny természeti értékeinek, látnivalóinak jelentős része. A Társaság fő tevékenysége az erdő- és vadgazdálkodás, illetve az erdőgazdálkodással összefüggő szolgáltatások, mindemellett kiemelten foglalkozik az erdő közjóléti szerepének kiteljesítésével is. Tevékenysége során arra törekszik, hogy a természetet felkereső vendégek tartalmasan, ugyanakkor felelősségteljesen tölthessék el szabadidejüket. Ezért indult el a „Kiemelt és integrált vonzerő-, termék- és infrastruktúra fejlesztések támogatás” című EU pályázat segítségével a kisvasút-fejlesztés is. A pálya rekonstrukciója májustól kezdődően várhatóan augusztus végéig tart. A turisták a tervek szerint jövő tavasszal vehetik birtokukba az uniós támogatással megvalósult fejlesztést.

 A Börzsöny és Cserhát további kirándulóhelyeiről és minőségi szálláshelyeiről a www.erdeikirandulasok.hu vagy a www.facebook.com/ipolyerdozrt oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A projekt hivatalos oldala: http://borzsonyvasut.ipolyerdo.hu/

ende
KeresésSomoskői Kirándulóközpont szálláshelye
Somoskői Kirándulóközpont szálláshelye
 
DOMSZKY PÁL MATRACSZÁLLÁS
DOMSZKY PÁL MATRACSZÁLLÁS
 
WENCKHEIM-HÁZ
WENCKHEIM-HÁZ
 
KIRÁLYHÁZA FELSŐ
KIRÁLYHÁZA FELSŐ
 
Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely
Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely
 
SZÉNPATAKI KULCSOSHÁZ
SZÉNPATAKI KULCSOSHÁZ
 
PÉNZÁSÁSI ERDEI TURISTAHÁZ
PÉNZÁSÁSI ERDEI TURISTAHÁZ
 
BÁNKI VENDÉGHÁZ
BÁNKI VENDÉGHÁZ
 
Kisirtáspusztai hegyi menedékház és táborhely
Kisirtáspusztai hegyi menedékház és táborhely
 
KATALINPUSZTAI KIRÁNDULÓKÖZPONT
KATALINPUSZTAI KIRÁNDULÓKÖZPONT
 
ZEBEGÉNYI ERDEI SÁTORTÁBOR
ZEBEGÉNYI ERDEI SÁTORTÁBOR
 
TÓVIK VENDÉGHÁZ
TÓVIK VENDÉGHÁZ
 
Márianosztrai Fogadóépület és Szálláshely
Márianosztrai Fogadóépület és Szálláshely
 
KIRÁLYHÁZA ALSÓ
KIRÁLYHÁZA ALSÓ