UGRÁS AZ OLDALRA


MAGUNKRÓL
KUTATÁSOK
ERDÉSZETTÖRTÉNET
BÖRZSÖNY
SZÁLALÁS
BÖRZSÖNYI ERDÉSZETEINK
CSERHÁTI ERDÉSZETEINK
ÚTHASZNÁLAT RENDJE


 
 
 


 
 


 
 


 

Amennyiben Ön a Diósjenő - Kemence között kíván áthaladni országos jelentőségű védett természeti területen haladó közforgalom elől elzárt erdészeti magánúthoz ér gépjárművével, akkor a következő szabályok vonatkoznak Önre:

Kerékpárral

Gépjárművel

Kivételek

Tehergépjárművel (célforgalom esetén!)

 

Kerékpározható út

Az út nem felel meg a közúti normáknak, azonban mindent megteszünk azért, hogy kerékpározható legyen az év nagy részében. Ajánljuk, hogy az erdőgazdálkodási tevékenység miatt elsősorban a hétvégi nappali időszakban vegye igénybe. A jobb követhetőség érdekében az utat egy sárga alpú zöld színű kerékpáros jelzéssel, illetve sárga felfestéssel láttuk el.

Az utat kizárólag saját felelõsségre  és a KRESZ szabályainak betartása mellett használja! Kérjük, tartsa be a sebességkorlátozást: 20 km/h és mindig számoljon az út veszélyeivel! Ezek:
- rosszul belátható szakaszok
- nagy lejtésû útszakaszok
- kis sugarú ívek (szûk kanyarok)
- gépjármûvek feltûnése várható
- erdészeti rakodók
- vadveszély
- egyenetlen úttest, időjárási anomáliák (pl.: jegesedés, havas szakasz)

Kérjük, hogy a megjelölt turistautakon csak az együttes használat lehetõségének határozott jelzése esetén
kerékpározzon. Védett természeti területen - az arra kijelölt utak kivételével - a jármûközlekedéshez (így a
kerékpározáshoz is) a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

vissza fel

Gépjárműveknek

Az Erdőtörvény alapján erdőben – a természetvédelmi oltalomtól függetlenül – járművel közlekedni csak az arra kijelölt úton szabad; és erdőben quaddal, terep-motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, valamint motorkerékpárral közlekedni tilos! A rendelkezéseket megsértőkkel szemben kiszabható erdővédelmi bírság – csakúgy, mint a természetvédelmi bírság – a jogszerűtlen úthasználat következményeként akár több százezer forint is lehet!

Az út jogszerű használatához egyidejűleg szükség van a természetvédelmi hatóság engedélyére és az út tulajdonosának, egyben az erdő kezelőjének a hozzájárulására.

A Diósjenő – Kemence erdészeti magánút használatáról

 A Diósjenő – Kemence erdészeti magánút használatához két engedély  - egy hatósági és egy tulajdonosi -  együttes megléte szükséges.

 A hatósági engedélyt a természet védelméről szóló, 1996. évi LIII. tv. 38. §. (1) bekezdés „j.” pontjában meghatározottak teszik szükségessé. Ugyanis, az úthoz tartozó földrészletek részei a Duna – Ipoly Nemzeti Park védett területének, ahová a behajtást a fenti jogszabály szabályozza.  Az illetékes hatóság:  Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály ( 1072 Budapest, Nagy Diófa utca 10-12 )  Az engedély nélkül behajtó természetvédelmi bírsággal sújtható!

 Az út tulajdonosa, üzemeltetője, egyben a terület vagyonkezelője, az Ipoly Erdő Zrt. az út használatával kapcsolatban az alábbi joggyakorlatot tartja fenn:

Az út mindkét oldalán „Mindkét irányból behajtani tilos – kivétel engedéllyel” feliratú táblát helyezett ki és tart fenn, mivel az út közúti közlekedésre nem alkalmas.

A táblákat elsősorban a természeti értékek és az erdővagyon védelme, valamint a balesetek elkerülése érdekében helyezte ki.

Az út nem elégíti ki a közúti közlekedésre vonatkozó szabványokat, előírásokat, csupán az erdészeti utakra vonatkozó normákat.

A közúti közlekedéshez szokott járművezető számára fokozott balesetveszélyt hordoz magában a behajtás az út vonalvezetése, lejtés- és ívviszonyai, illetve az üzemi forgalom és a természeti elemek által gyakran előidézett helyzetek (pl.: fák kidőlése, vihar- és árvízkárok, vaddal való ütközés, stb.) miatt.  Esetenként a közúton elvárt közlekedési információk, jelek, műszaki berendezések is hiányoznak.

Az ingatlanukat csak ezen az úton megközelíteni képes királyházi ingatlantulajdonosok, valamint az út két végén található falvak kapcsolattartása érdekében, az Ipoly Erdő Zrt. – a „Kivétel engedéllyel” táblának megfelelően – áthaladási engedélyeket adott ki, amennyiben a balesetekből származó felelősséget az igénylő felvállalta. Az oktatási, kutatási célú és táborozáshoz, szervezett túrához kapcsolódó logisztikai célú, vagy közfeladat ellátó szervezet feladatvégzéséhez szükséges behajtás lehetőségét – a kérelmező megkeresésére – szintén biztosítja az Ipoly Erdő Zrt.

 KÉRJÜK MINDEN KEDVES ERDŐLÁTOGATÓNKAT, HOGY A TERMÉSZETVÉDELMI, JOGI ÉS MŰSZAKI SZEMPONTBÓL IS  INDOKOLATLAN GÉPJÁRMŰFORGALMAT TARTSUK AZ ERDŐ KÍVÜL!

vissza fel

Tájékoztatás az erdőgazdasági hozzájárulásról, kivételek értelmezéséről

1. Az Ipoly Erdő Zrt. királyházi vendégházainak és a MOL Turistaház szállóvendégeinek, valamint a völgyben saját tulajdonú ingatlannal rendelkezőknek hozzájárulást nem kell igényelni.


2. 2016. augusztus 1-től munkanapokon, célforgalomban a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek térítés* ellenében használhatják jogszerűen az utat.


3. Az Ipoly Erdő Zrt-vel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal jogviszonyban álló személyek és szervezetek az út használatára jogosultak (pl.: társaságunk alkalmazottai, társaságunkkal szerződéses kapcsolatban állók gépjárművei (a szerződés időtartamára), vásárolt faanyagot szállítók), és a jogszabályban feljogosított személyek: mentő, rendőrség, katasztrófavédelem, erdőrendészet, természetvédelemi hatóság, tulajdonos, és hatósági határozattal engedélyezett személyek járművei.


vissza fel

Úthasználat rendje - tehergépjárműveknek

Tájékoztatás a Kemence - Diósjenő erdészeti feltáróút (völgyi út) használata kapcsán tehergépjárműveknek.

Útfenntartási hozzájárulás

 2016. augusztus 1-től az út kezelőjének (erdőgazdaság) hozzájárulásával – célforgalomként - térítés ellenében lehet az utat jogszerűen használni a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárműveknek a Kemence-Diósjenő településeket összekötő erdei erdészeti magánúton (nem járulunk hozzá, így kivételt képez a szombat, vasárnap és egyéb munkaszüneti napokon az egyéb turisztikai igények miatt). A személygépjárművek számára továbbra is a kihelyezett közlekedési táblák útmutatása az irányadó. Az út nem felel meg a közúti normáknak, és ez fokozott balesetveszélyt jelent, különösen az üzemi forgalom mellett! Téli állapotban az út nem alkalmas közlekedésre! Az utat sétálásra, kerékpározásra is használó látogatókat ne veszélyeztessük a közlekedésünkkel, haladjunk a maximális megengedett sebességgel az időjárási viszonyokhoz alkalmazkodva!

A befolyt összeget az Ipoly Erdő Zrt. az út fenntartására, karbantartására fordítja.

Útfenntartási hozzájárulás összege:

3,5-7,5 t-ig 3.000.- Ft/ alkalmanként /tehergépjármű

7,5 t-tól 5.000.- Ft/ alkalmanként /tehergépjármű

3,5-7,5 t-ig 10.000.- Ft/ 30 nap /tehergépjármű

7,5 t-tól 20.000.- Ft/ 30 nap /tehergépjármű

Az útfenntartási hozzájárulás személyesen intézhető a  Kemencei  illetve a Diósjenői Erdészet irodájában a nyitvatartási időben (hétfő-csütörtök 8-16 óra, péntek 8-14 óráig) illetve emailben az úthasználati kérelmen.

 Az útfenntartási hozzájárulás megfizetése történhet

1.            készpénzben  ( erdészeti irodában )

2.            banki átutalással Kemencei Erdészet a 11741017-20038186; vagy a Diósjenői Erdészet  11741017-20038179 számú számlaszámokra

3.            készpénz befizetési  csekken.

  A  2,  3,   esetben  a befizetést igazoló bizonylatot el kell jutatni az erdészethez.

                               fax: Kemence: 27/365-161, Diósjenő:   35/364-305                     

                              e-mail:  kemence@ipolyerdo.hu,  diosjeno@ipolyerdo.hu

 A kiállított számla lesz az alapbizonylata az útfenntartási  erdőgazdálkodói hozzájárulásának.

 Az úthasználathoz szükséges adatok (az úthasználati kérelem szerint kattintson ide):

- név, lakcím,

- postacím, számlázási cím,

- tehergépjármű rendszáma; tehergépjármű típusa, teherbírása; tehergépjármű színe

- szállítani kívánt áru megnevezése; szállítási idő, időszak (hónap) megnevezése

Az engedélyek meglétét a rendőrség, erdészeti szakszemélyzet, Erdőrendészet továbbá saját hatáskörében a Természetvédelmi Őrszolgálat, ellenőrizheti, illetve az úthasználatot kamerarendszer rögzíti.

 További információ a Kemencei ( 27/365-161 )  illetve a Diósjenői Erdészetnél ( 35/364-305 )  valamint  az Ipoly Erdő Zrt. portálján    www. ipolyerdo.hu  kapható.

 Királyházi vendéglátó egységekhez áruszállítást, közszolgáltatást biztosító tehergépjárművekre is meg kell kérni az erdőgazdasági hozzájárulást, mely díjtalan.

Jogszabályban feljogosított személyek mentesülnek az engedély kérése alól.

Az erdőgazdasági hozzájárulás nem mentesít a jogszabályokban előírt egyéb engedélyek beszerzése alól.

vissza fel

ende
KeresésSomoskői Kirándulóközpont szálláshelye
Somoskői Kirándulóközpont szálláshelye
 
PÉNZÁSÁSI ERDEI TURISTAHÁZ
PÉNZÁSÁSI ERDEI TURISTAHÁZ
 
BÁNKI VENDÉGHÁZ
BÁNKI VENDÉGHÁZ
 
WENCKHEIM-HÁZ
WENCKHEIM-HÁZ
 
Márianosztrai Fogadóépület és Szálláshely
Márianosztrai Fogadóépület és Szálláshely
 
KIRÁLYHÁZA FELSŐ
KIRÁLYHÁZA FELSŐ
 
SZÉNPATAKI KULCSOSHÁZ
SZÉNPATAKI KULCSOSHÁZ
 
Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely
Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely
 
KATALINPUSZTAI KIRÁNDULÓKÖZPONT
KATALINPUSZTAI KIRÁNDULÓKÖZPONT
 
Kisirtáspusztai hegyi menedékház és táborhely
Kisirtáspusztai hegyi menedékház és táborhely
 
KIRÁLYHÁZA ALSÓ
KIRÁLYHÁZA ALSÓ
 
TÓVIK VENDÉGHÁZ
TÓVIK VENDÉGHÁZ
 
DOMSZKY PÁL MATRACSZÁLLÁS
DOMSZKY PÁL MATRACSZÁLLÁS
 
ZEBEGÉNYI ERDEI SÁTORTÁBOR
ZEBEGÉNYI ERDEI SÁTORTÁBOR