UGRÁS AZ OLDALRA


BÖRZSÖNY
Börzsöny földtan
A hegyvidékek kistájai
Éghajlat
Vízrajz
A Börzsöny élővilága
Történelmi értékek
CSERHÁT
Cserhát földtan
A hegyvidék kistájai
Éghajlat
Történelmi értékek
Medves-vidék
ERDEI ISKOLA
DOMSZKY PÁL ERDEI ISKOLA
Domszky Pál Erdészház
Elérhetőség
Programok
Áraink
Szálláshelyünk
AKCIÓS CSOMAGOK
KATALINPUSZTAI ERDEI ISKOLA
Árjegyzék
Programok
Nyitvatartás
Táborok
GÖRDÜLŐ TANÖSVÉNY
Általános információk
Program
Témakörök és modulok
Elérhetőség, foglalás
ERDEI VASUTAK
Kemencei Erdei Múzeumvasút
Menetrend és díjszabás
Vasút története
Királyréti Erdei Vasút
Menetrend
Díjszabás
A vasút története
Rendezvénykocsi
Napelemes motorkocsi
Nagybörzsönyi EV
Kapcsolat
Márianosztra - Nagyirtás erdei vasút
Menetrend
Díjszabás
Kapcsolat
Vasút történet
Szabadidő
NAGYMAROSI BRINGAPONT
JÁTSZÓTEREK
DIÓSJENŐI BRINGAPONT
METEOROLÓGIAI HÁLÓZAT
On-line mérési adatok
AJÁNLÓ
TANÖSVÉNYEINK
Diósjenői Tanösvény
Gyadai Tanösvény
Strázsa-hegyi Tanösvény
Ovis Tanösvény
Törökmezői Tanösvény
Bernecebaráti tanösvény
Hollókői tanösvény
Somoskői Kirándulóközpont
KIRÁNDULÓKÖZPONT
DIÓSJENŐ
ELÉRHETŐSÉG
ÁRAINK
NYITVATARTÁS
Látogatási rend
Témanapok
KERÉKPÁR KÖLCSÖNZÉS
Szervezett foglalkozások
KATALINPUSZTA KIRÁNDULÓKÖZPONT
Nyitvatartás
Árjegyzék
Programok
Információk
Elérhetőségek
Táborok
NYÍRJESI FŰVÉSZKERT ÉS VADASPARK
Hasznos információk
Bemutatása
Somoskői Kirándulóközpont
Salgóbányai Erdészház
TÚRÁZÁS
Kerékpáros szabályok
Térképes információk
Erdőlátogatás
Táborozás
Túraajánlatok
Túra Salgótarján-Eresztvény között
Eresztvény-Petőfi sétány-Somoskő
Salgóbánya-Szilváskő-Rónabánya
Salgótarján-Karancs-Somoskőújfalu


 
 
 


 
 


 
 


 
A keresett oldal hivatkozása megváltozott.
Az oldal aktuális linkje: http://www.ipolyerdo.hu/004007-meteorologiai_halozat

Ide kattintva keresse fel on-line időjárási adatszolgáltató oldalunkat!

WS 3600 állomás szerelése a Börzsönyben (Wenckheim ház)Az Ipoly Erdő Zrt. sokrétű és sokoldalú területkezelő tevékenysége során maximálisan igyekszik összehangolni az erdészet szakmai, a tudományos kutatási és a társadalmi-közjóléti célú tevékenységeket és igényeket. Ennek kicsiny, de fontos szelete az az új kezdeményezés, mely integráltan szolgálja egy adott erdőgazdálkodási-földrajzi tájegység hosszútávú erdőklíma változásainak kutatásához szükséges alapadatok rendszeres és rendszerezett gyűjtését, regisztrálását, illetve az e tájegységeket felkereső látogatók ökoturisztikai irányultságú információs igényeit. A Társaság a kezelése alatt álló területeken - elsősorban a Börzsöny hegységben és a Cserhátban - az e célra rendelkezésre álló erőforrások maximális kihasználásával, folyamatosan állítja üzembe és bővíti a La Crosse rendszerű WS 3600 időjárásfigyelő és erdőklíma adatgyűjtő hálózatát.

Időjárás, éghajlat, erdőklíma

Magyarország klímazonális növénytakaró térképe (Borhidi A.)Hétköznapi életünk mindennapjaiban is meghatározó tényezők, szűkebb vagy tágabb környezetünk folyamatosan változó meteorológia adottságai, jellemzői. Mindemellett szinte minden héten találkozunk korunk egyik sokat emlegetett és vitatott fogalmával, a globális éghajlatváltozással és annak sok féle kimenettel modelezett jövőbeni hatásaival. A Föld vegetációs társulásai (és közülük is elsősorban az erdők) azonban már - épp az éghajlati rendszerre jellemző  oda-vissza (feed-back) csatolási folyamatok dinamikus jellegéből fakadóan - számos kisebb-nagyobb, lassúbb vagy gyorsabb klímaváltozáshoz alkalmazkodtak. Az erdei ökoszisztéma műkődésének szempontjából lényeges, finomra hangolt változásoknak, alkalmazkodásoknak a megfigyelése, adatgyűjtése, kutatása és leírása az erdészeti ökológia és azon belül az erdőklíma-kutatások fontos része. Erdőökológiai szempontból meghatározóak az adott terület légkörének fizikai tulajdonságai, az abiotikus növényökológiai környezeti tényezők csoportjai:fény, fényeloszlás, fényklíma, fotoszintézis, energia, hő, hőigény, hőtűrés, hidegtűrés, hőviszonyok, víz, csapadék, páratartalom, vízgazdálkodás, levegő, légkör összetétel, mechanikai-fizikai Montán bükkös klímaövhatások. Ezek a tényezők voltaképpen a különböző egyedfeletti (szupraindividuális) életközösségek (amilyen az erdő is) egyik alapvető szabályozó kényszerfeltételeit jelentik. A bioklimatológia és az erdőklíma vizsgálatok e feltételek meglétét, alakulását, változásait állítják kutatásaik homlokterébe. A bioszféra egyik alapvető rendszere az éghajlat-talaj-növénytakaró kölcsönhatása és koordinációja, melynek komplex egymásra hatásai az erdő ökoszisztémájának műkődésében is elsődleges szempontúak. Az éghajlatot meteorológiai elemek - légkör fizikai tulajdonságok, mint a hőmérséklet, páratartalom, csapadék stb. - térben és időben folyamatosan változó rendszere alakítja. De a klímát alkotó meteorológiai elemek, nem mindegyike és nem azonos mértékben gyakorol hatást a növénytakaró elemeire. És ezzel párhuzamosan az éghajlat egyetlen időjárási elemének megváltozása, nem feltétlenül változtat meg egy olyan rendkívül sok irányba alkalmazkodó rendszert, mint az erdei ökoszisztéma. Ezért a konkrét vizsgálatok, modellezések során, érdemesebb csak néhány szűkebb értelmű szignifikáns elemet kiválasztani.Ezek alkotják az ún. ökoklímát. A bioklimatológia gyakorlati eredményei fontos eszközök adott területek szakszerű és tartamos kezelési módjainak folyamatos kialakításában, a táj adottságaihoz illő ésszerű tájhasználati tervek kidolgozásában és alkalmazásában.

WS 3600 állomások

Készülék és szenzorok

A WS 3600 beltéri bázisállomása (forrás:Conrad)A tervezett célokat és igényeket - folyamatos időjárásfigyelés, adatgyűjtés, feldolgozhatóság, gyors telepíthetőség, mobilitás, PC kapcsolat, online adatfelvitel, pontos szenzorok, jó ár/érték arány stb. - együttesen kielégítő készülék kiválasztása során, sok féle szempontot kellett mérlegelni, figyelembe venni.Természetesen a nagyobb megbízhatóság és a meteorológiában is fontos minél pontosabb adatnyerés miatt, ideálisabb lett volna profi mérőműszerekkel dolgozni, de ezek telepítését a rendkívül nagy beszerzési és fenntartási költségek (egyetlen állomás felszerelése meghaladja a 1.5 millió Ft-ot) nem tették lehetővé. Így esett a választás az OMSZ által hivatalosan ugyan nem hitelesített, de gyakran meteorológus végzettséggel is rendelkező és a szakmában dolgozó amatőr észlelők (Amatőr Meteorológusok Szövetsége, AMET-Metnet) között is méltán elismert, folyamatosan használt és az Országos Meteorológiai  Szolgálat  pestszentlőrinci obszervatóriumában már többször kielégítő eredményekkel kalibrált, La Crosse rendszerű WS 3600 időjárásfigyelő állomásra. Az állomások felépítése, struktúrája viszonylag egyszerű. Rendelkeznek egy beltéri bázisállomással, amely egyben a külső szenzorok 433 Mhz-s rádióhullámon sugárzott adatainak vevője és megjelenítője is. Illetve három külső, egymással és a beltéri egységgel folyamatosan kommunikáló szenzorral, mint a csapadék- , a szél- , és a hőmérséklet-nedvességmérő (thermo-higro) szenzorok. Ez utóbbi egyben a rádiójel adó funkcióját A WS 3600 szenzoraiis betölti. A szenzorok beállítható időintervallumokban történő mérései nyomán, külső hőmérséklet, külső páratartalom, szélhűtés (Windchill) és harmatpont (Dewpoint) hőmérséklet, szélirány, szélerősség, széllökés sebesség, csapadékmennyiség, pillanatnyi relatív és abszolút légnyomás, légnyomás statisztika, minimum és maxiumum értékek adatihoz juthatunk. Az adatfeldolgozásban, kezelésben nagy előnyt jelent, hogy a bázisállomás PC-re kapcsolható és a mellékelt szoftvercsomag segítségével a mért értékek folyamatosan lehívhatóak, tárolhatóak. Emellett lehetőség van arra is, hogy egyes telepített állomások esetén élő, a világhálón keresztül bármilyen felhasználó által online elérhető adatlekérdezést valósítsunk meg.  

  Mérőhálózat

WS 3600 állomás a Wenckheim háznál Az állomások telepítése során elsősorban a légkör fizikai paraméterek változásait mérő szenzorok, hivatalos szabványhoz minél jobban, teljesebben igazodó elhelyezését kellett megoldani. Főleg annak tekintetében, hogy egyrészt hagyományos műszerkert kialakítására nincs lehetőség, másrészt az erdőklíma adatmérés és gyűjtés szempontjait is követve egy mobilizálható, könnyen elérhető, karbantartható, időálló komplex struktúrát kellett létrehozni. Így követve más típusú állomások szenzorainak ún. "árbocós" elhelyezését, sikerült egy saját tervezésű, egyedi szempontjainknak legjobban megfelelő WS állványt készíteni. Az állvány három méter magas, tartószerkezete 6x6-os zártszelvényből készül, mely fehér színű műanyag porszórással van bevonva, a hőterhelés csökkentése és az időjárás állóság szempontjából. Az állványra - a talajfelszíntől két méter magasságban - egy tulajdonképpen 30x30 cm-esre kicsinyített, lamellázott angol hőmérőházikó van felszerelve. Ez műgyantában áztatott OSB-PFB anyagból készült, és külső felületén több rétegű fehér festék bevonattal rendelkezik. Ebben kerül elhelyezésre a termo-higro szenzor. A szélmérő szenzor a nyílt terepű elhelyezések miatt három méter, míg a csapadék szenzor - a minden irányú 45 °-os ráláthatóságot biztosítva - két méter magasságban helyezkedik el. A mérőszenzorok kábelei könnyen integrálhatóak a jeladóba. Az egyes állomások elhelyezése tekintetében elsősorban a hálózatos lefedettségű struktúrát igyekszünk követni, azzal az elképzeléssel kombinálva, hogy egy-egy tájegységen több állandó PC (és a későbbi fejlesztési terveknek megfelelően) több állandó internet kapcsolatú mérőállomás legyen. Ezért az erre alkalmas adottságokkal rendelkező Erdészetek is bevonásra kerülnek. A PC-re nem köthető állomások adatcsomagjait a bázisállomások folyamatosan tárolják, A Kemencei Erdészház kertjében elhelyezett mérőállomás ahonnan laptop/notebook segítségével hívhatóak le. A WS 3600-as állomások telepítése jelenleg folymatosan zajlik és az újonnan felállított készülékek tesztüzemben működnek. A mérőhálózat kiépítése elősször a Börzsöny hegységben történt meg, ahol már összesen hat állomás került beüzemelésre: a Kőember (610 m) és a Csurgó-fejezet (617 m) völgyfőjében fekvő Wenckheim háznál,    a Jenői-Závoz nyerge alatt a Diósjenői Erdészet épületének kertjében, a Királyházi alsó vendégház kertjében a Kemence-patak mellett, a Kemencei Erdészház fűvészkertjében illetve Kóspalagon és Királyréten. A hálózat kiépítése során további állomások kerültek kihelyezésére a Cserhátban is, a Kisterenyei Erdészet, a Berceli Erdészet és a Salgótarjáni Erdészetek kertjében illetve Rádon. Az Erdészetek számára is nyújtandó adatokon túl, a fejlesztések célzott szándéka, hogy ahol a technikai háttér ezt lehetővé teszi, az állomások által mért friss adatok online, azonnal, bármely, weboldalunkat felkereső felhasználó számára elérhetőek legyenek. Elsősorban ezzel is fontos információt nyújtva az általunk kezelt tájegységeket felkeresők, látogatók és a térségben élők részére is.

Az adatokat, térképeket, grafikonokat a fenti hivatkozásra kattintva érheti el!

ende
KeresésKATALINPUSZTAI KIRÁNDULÓKÖZPONT
KATALINPUSZTAI KIRÁNDULÓKÖZPONT
 
BÁNKI VENDÉGHÁZ
BÁNKI VENDÉGHÁZ
 
DOMSZKY PÁL MATRACSZÁLLÁS
DOMSZKY PÁL MATRACSZÁLLÁS
 
WENCKHEIM-HÁZ
WENCKHEIM-HÁZ
 
ZEBEGÉNYI ERDEI SÁTORTÁBOR
ZEBEGÉNYI ERDEI SÁTORTÁBOR
 
TÓVIK VENDÉGHÁZ
TÓVIK VENDÉGHÁZ
 
Somoskői Kirándulóközpont szálláshelye
Somoskői Kirándulóközpont szálláshelye
 
Kisirtáspusztai hegyi menedékház és táborhely
Kisirtáspusztai hegyi menedékház és táborhely
 
Márianosztrai Fogadóépület és Szálláshely
Márianosztrai Fogadóépület és Szálláshely
 
Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely
Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely
 
KIRÁLYHÁZA ALSÓ
KIRÁLYHÁZA ALSÓ
 
PÉNZÁSÁSI ERDEI TURISTAHÁZ
PÉNZÁSÁSI ERDEI TURISTAHÁZ
 
SZÉNPATAKI KULCSOSHÁZ
SZÉNPATAKI KULCSOSHÁZ
 
KIRÁLYHÁZA FELSŐ
KIRÁLYHÁZA FELSŐ