2024. április
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Összes program megtekintése ›

2020. szeptember 11.

Zeng az erdő – óvatosan az utakon, erdeinkben!

A következő hetekben a gímszarvasoké az erdő, a párzási időszakban szarvasbőgés hangja színesíti az esti, éjszakai csendes órákat. Az állatok védelme és nyugalmuk biztosítása érdekében fokozott óvatosságra kérjük az erdőlátogatókat. 

 

A szarvasok párzási időszakban, intenzívebben, többet mozognak, emiatt fokozott óvatosságra intünk mindenkit, aki az erdeinket átszelő közutakon közlekedik. A túrázókat, kirándulókat arra kérjük, hogy fokozott figyelemmel látogassák az erdőt. Késő délutántól a hajnali órákig lehetőség szerint ne tartózkodjanak erdeinkben. Emellett napközben se hagyják el a kijelölt túrautakat, ne keressék a sűrűbb, vadbúvó helyeket, mert ezzel megzavarják az állatokat, adott esetben meghiúsítják a szarvasbőgést. 

 Bár az erdőterületek nyugalma ilyenkor fontos a szarvasoknak, sötétedés után sokan indulnak útnak, hogy meghallgassák ezt a különleges eseményt. Arra kérjük az érdeklődőket, hogy válasszák a csoportos, szervezett programokat, erre az erdőgazdaságunk is kínál több lehetőséget a Börzsöny területén.  

 

Az erdőlátogatások alkalmával ne másszanak fel a magaslesekre, hiszen azok egy-egy vadásztársaság tulajdona, így használat előtt engedélykérés szükséges az illetékes szervezettől. A régi, használaton kívüli szerkezetek akár balesetveszélyt is jelenthetnek.  

Természetesen azokon a helyeken, ahol a vad megjelenésére közlekedési táblák is figyelmeztetnek, ott a szokásosnál is fokozottabb figyelmet és óvatos vezetést ajánlunk. 

A balesetek elkerülése érdekében kérjük, hogy lehetőség szerint délután 17 óra és reggel 8 óra között ne tartózkodjanak az erdőkben. Az erdő mindannyiunké, elsősorban az ottlakóké, a vadállományé, az élővilágé, de erdőgazdálkodó, túrázó, vadász toleráns egymásra figyeléssel élvezheti értékeit.

 

Köszönjük megértésüket! 

Ipoly Erdő Zrt.