2024. április
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Összes program megtekintése ›

2021. június 01.

Változik a Diósjenő – Kemence erdészeti magánút használatának rendje

2021. június 7-től az Ipoly Erdő Zrt., a Diósjenő – Kemence magánút tulajdonosa és üzemeltetője az áthaladási engedélyek igénylésének elbírálásával és kiadásával kapcsolatban új rendszert vezet be. A helyi lakosok részére jelentős kedvezménnyel biztosítja az áthaladási engedélyt, további változás még, hogy az úthasználati engedély kiváltásához nem szükséges személyes megjelenés, hanem elektronikusan is kiváltható. 

A Diósjenő – Kemence erdészeti magánút használatához a tulajdonos által kiadott áthaladási engedély szükséges. A cél, hogy az erdő kímélete, az egyre nagyobb számú gyalogos és kerékpáros látogató védelme érdekében az érintett útszakaszra minél kevesebb gépjármű hajtson be, az indokolatlan forgalom csökkenjen. 

Fontos tudni, hogy az út nem elégíti ki a közúti közlekedésre vonatkozó szabványokat, előírásokat, csupán az erdészeti utakra vonatkozó normákat.

- A közúti közlekedéshez szokott járművezető számára fokozott balesetveszélyt hordoz magában a behajtás! Az út vonalvezetése, lejtés- és ívviszonyai, illetve az üzemi forgalom és a természeti elemek által gyakran előidézett helyzetek (pl.: fák kidőlése, vihar- és árvízkárok, vaddal való ütközés, téli útviszonyok, stb.) miatt a közutaktól eltérő közlekedési viszonyok alakulhatnak ki.  Esetenként a közúton megszokott közlekedési információk, jelek, műszaki berendezések is hiányoznak.

Az újonnan bevezetett üzemeltetési rend értelmében a helyi lakosok jelképes, nagyon kedvezményes áron válthatják meg az éves áthaladási engedélyeket (érintett települések: Bernecebaráti, Kemence, Perőcsény, Diósjenő és Nógrád), számukra háztartásonként egy járműre az éves (szezonális) behajtási engedély az eredeti ár 10 %-a.

Az Ipoly Erdő Zrt. az áthaladási engedélyekből származó bevételt az út karbantartására fordítja, az előzetes becslések szerint ez az összeg az éves karbantartási költség töredéke.

Bővebb információ alábbi oldalon található:

http://erdeikirandulasok.hu/a-diosjeno-kemence-erdeszeti-maganut-hasznalata

Kérelem letöltése

Ipoly Erdő Zrt.