2024. március
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes program megtekintése ›

2020. április 02.

Óvatosabb léptekkel az erdőben

 

Az erdők látogatása a 2020. április 1-én hatályos kijárási korlátozás értelmében nem tiltott. A turistautak, a parkerdők, az erdei tanösvények - amíg Magyarország Kormánya másként nem rendelkezik - továbbra is látogathatóak. A 2020. március 28. és április 11. közötti időszakra érvényes rendelet értelmében kirándulni egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, másoktól legalább másfél méter távolságot tartva lehet. Napközbeni kiscsoportos felügyelet alatt engedélyezett a kiskorú gyermek kísérése is.

Azonban kormányzati szinten is kiemelt kérés, hogy aki csak teheti, maradjon otthon! Ha valaki mégis kimegy a szabadba, a járványügyi intézkedések egyik leginkább hangsúlyozott pontja, hogy kerülje a csoportosulást, ami az erdőben, a kirándulások alkalmával is érvényes. A járványügyi helyzet naprakész információi a koronavirus.gov.hu oldalon olvashatóak. Az erdőgazdaságok felhívják a kirándulók figyelmét, hogy mindenkinek saját felelőssége, hogy indulás előtt alaposan tájékozódjon, és a járványügyi előírásokat betartsa.Javasolt, hogy a jelen időszakban kerüljék el a turisztikailag frekventált kirándulóhelyeket. Célszerű most olyan helyen túrázni, ahová eddig esetleg nem jutottak el. Az erdőgazdaságok honlapján, vagy a termeszetjaro.hu oldalon számos célpont közül választhatunk, de elővehetjük a polcról a papír alapú térképet, turistakalauzt is.

A járványügyi intézkedések mellett azonban nem szabad elfelejteni az erdő látogatására vonatkozó általános szabályokat sem, amelyek közül a legfontosabbak:

  • Ahol behajtani tilos tábla áll, vagy erdészeti sorompóval találkozunk, azt az erdei utat csak gyalog, lóval vagy kerékpárral szabad használni. Autóval, túramotorral, crossmotorral, quaddal, egyéb motoros járművel pedig tilos! 
  • Az erdőn munka, az utakon faanyagszállítás folyik. Fokozott óvatosságra kérünk mindenkit! Az erdőgazdaságok honlapján a munkálatok miatti aktuális figyelmeztetések megtekinthetőek, az erdőterületen pedig figyelemfelhívó táblák is jelölik azokat a szakaszokat, ahol ne, vagy csak nagy körültekintéssel túrázzanak! 
  • Az erdei rakodókon felhalmozott, elszállításra váró faanyag nem játszótéri eszköz! A farakásokra felmászni tilos, balesetveszélyes!
  • Az erdőben nem parkoló minden szabadnak látszó terület, rét vagy tisztás! A tavaszi vegetációs időszakban a növények érzékeny fejlődési szakaszba érkeznek, ne tiporjuk le őket! Kérjük, hogy a kijelölt, nyitva lévő parkolókat használják!
  • Kutyát csak pórázon szabad sétáltatni. Az erdő a vadon élő állatok természetes élőhelye, az ebek zavarhatják őket. Emellett a vadbetegségek egy része veszélyes a háziállatokra is, a kontaktust kerülni kell. Gondoljunk azokra a túrázókra is, akik esetleg félnek a kutyáktól.
  • Az erdőben tüzet gyújtani csak az arra kijelölt helyen szabad, ha nincs tűzgyújtási tilalom. Tűzgyújtási tilalom esetén a kijelölt helyeken is tilos. Tűzgyújtási tilalomról szóló aktuális információk a www.erdotuz.hu oldalon olvashatóak.
  • Az erdei etikett egyik alapvető pontja, hogy nem szemetelünk az erdőben. Amit magunkkal hoztunk, azt vigyük is haza!

Tisztelt Erdőlátogatók!

Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik a járványhelyzet körülményei között is elősegítik az erdő közcélú szolgáltatásainak érvényesülését, túrázás közben egyaránt vigyáznak embertársaikra és az erdei életközösségre.