UGRÁS AZ OLDALRA
2014. 05. 24.
Átadták a Béri andezit kőömlést és kőtárat
A Társaság az elmúlt hónapokban két földtani szempontból jelentős helyszínen végzett beruházást, ezáltal újabb közjóléti, turisztikai létesítményt és ismereteket átadva a turistáknak és a helyben élőknek egyaránt.

Kiss László beszédeA Geoparkok hetén a különleges Béri andezitkőömléshez épített bemutatóhely, kőtár átadása adott apropót az ünneplésre. A Verga Zrt. és az Ipoly Erdő Zrt. összefogásából új turisztikai érték születehetett a Cserhátban.

Az Ipoly Erdő Zrt. nagy hangsúlyt fektet a természeti értékekhez kapcsolódó ismeretek közvetítésére. Működési területének egy része egybeesik a Novohrad-Nógrád Geopark területével, ahol számos természeti és kulturális látnivaló fedezhető fel. Ennek a szerencsés találkozásnak a részekéntAz Ipoly Erdő Zrt. nagy hangsúlyt fektet a természeti értékekhez kapcsolódó ismeretek közvetítésére. Működési területének egy része egybeesik a Novohrad-Nógrád Geopark területével, ahol számos természeti és kulturális látnivaló fedezhető fel.

Időutazás a kőzetrétegek mélyén

Az andezit kőömlés lábánál, az erdei útról letérve indul fák között az erdei gyalogút a hajlott andezit oszlopok felé. Az út tengelyére merőleges Az ünnepélyes átadás pillanatahossztengelyű, fekvő U alakú látszóbeton építmény ad helyet a 12 db, a Geopark területéről származó kőzet bemutatásának. Az út az építményen került átvezetésre, így a látogató a kőbemutatón át jut a hajlott andezit oszlopokhoz, valamint a kőömléshez, megismerve a hely kialakulásának geológiai és földtörténetét, a kő szerkezeti jellemzőit. A kőömlés felső részén egy kilátópont is található, ahonnét a Cserhát gyönyörű panorámája tekinthető meg.

A beruházás önmagában is mintaértékű, mivel két állami erdőgazdaság összefogásából született meg a létesítmény. Mint az átadón Dr. Jung Lászlóaz MFB Zrt. ügyvezető igazgatója is hangsúlyozta, eddig még egyedinek számít, de a jövőben mindenképpen követendő példa ez a fajta együttműködés az állami erdőgazdaságok között.

A kőtárat az Ipoly Erdő Zrt. hozta létre, a VERGA Zrt. 20 millió forintos pénzügyi eszköz támogatásával. A közös munkát, a segítséget Kiss László vezérigazgató méltatta, megköszönve a közreműködést Tengerdi Győzőnek, a VERGA Zrt. vezérigazgatójának. Az avatáson Székyné Dr. Sztrémi Melinda Salgótarján polármesterasszonya, Becsó Zsolt a Nógrád Megye Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, országgyűlési képviselő mondott még köszöntő beszédet. A létesítményt Győri Tamás József a Magyar Temészetjáró Szövetség ügyvezető igazgatója adta át a turistáknak.

A béri Nagy-hegy helyi védelem alatt álló terület, ami 2010 óta az UNESCO védnökségével működő Európai- és a Globális Geopark Hálózat tagjává vált Novohrad-Nógrád Geopark egyik kiemelkedő földtani értéke. A béri Nagy-hegy mesterséges és természetes feltárásai 15 millió év történéseit foglalják össze kis területre koncentráltan, komplex módon.

A kiömlési kőzetek anyagi összetételétől függően hajlamosak az oszloposság kialakulására. Az andezitben ritkábban jelenik meg, mint a bazaltban, ezért is különleges a terület. Ezt fokozza a hajlottsága, ami tovább növeli az esztétikai értékét. Európában és világviszonylatban is kuriózumnak tekinthető a kőcsúszdára emlékeztető oszlopsor. A terület specialitása az is, hogy nemcsak hajlott, hanem egyenes oszlopok is fellelhetők itt.

Másutt is átadott a látogatóknak a Geoparkon belül kiépített látogatóhelyet az Ipoly Erdő Zrt. Így például az eddig szinte járhatatlan szurdokvölgyet a Páris-patak völgyét.Páris-patakvölgy bejárata

Ez a Nógrádszakál község határában található bemutatóhelyen megismerhetjük, majd a szurdokvölgyben tanulmányozhatjuk a két teljesen különböző korú földtani folyamat hatásait. Egyrészt láthatunk egy kb. 10 000 - 20 000 év óta folyamatosan formálódó, 300-350 m hosszú, zegzugos lefutású, 20-25 m magas, szűk - néhol csak 2-3 m széles - völgyet, amit az időszakosan lezúduló patakvíz vésett az idősebb kőzetekbe. Másrészt a fiatalkorú völgybevágódás eredményeként a szurdokfalakban elénk tárul egy 15-16 millió évvel ezelőtti sekélytengerparti-folyóvízi üledéksorozat, amit a közeli vulkáni tevékenység is befolyásolt. A lerakódott kőzetrétegek nem párhuzamosak, hanem hajlottak, metszik egymást.

Mi is az a Geopark?

A Geoparkok fő célja, hogy bemutassák az élettelen környezetet, ráirányítsák a figyelmet a földtani értékeinkre. Ugyanakkor egyfajta vidékfejlesztési lehetőség is, ami a geológiai értékek mentén szerveződik. Emellett természetesen építenek az egyéb természeti, történeti, kulturális, gasztronómia örökségünkre is.

A geopark eszme és célok megvalósításának összefogására 2000-ben nemzetközi szervezetek is alakultak, mint az Európai és a Globális Geoparkok Hálózata. Az előbbi 2013-ban már 54, az utóbbi az európain kívüli 39 Geoparkot tartja számon. A hálózatoknak két magyarországi tagja van. Az egyik a Novohrad-Nógrád Geopark, ami 2010-ben alakult, mint az első országhatáron átnyúló geopark, melynek irányító szervezetét Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Ipoly Erdő Zrt. közösen alapította, és fejlesztéseit folyamatosan támogatja.

 

ende
KeresésBÁNKI VENDÉGHÁZ
BÁNKI VENDÉGHÁZ
 
PÉNZÁSÁSI ERDEI TURISTAHÁZ
PÉNZÁSÁSI ERDEI TURISTAHÁZ
 
WENCKHEIM-HÁZ
WENCKHEIM-HÁZ
 
KIRÁLYHÁZA FELSŐ
KIRÁLYHÁZA FELSŐ
 
SZÉNPATAKI KULCSOSHÁZ
SZÉNPATAKI KULCSOSHÁZ
 
Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely
Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely
 
KATALINPUSZTAI KIRÁNDULÓKÖZPONT
KATALINPUSZTAI KIRÁNDULÓKÖZPONT
 
TÓVIK VENDÉGHÁZ
TÓVIK VENDÉGHÁZ
 
Somoskői Kirándulóközpont szálláshelye
Somoskői Kirándulóközpont szálláshelye
 
ZEBEGÉNYI ERDEI SÁTORTÁBOR
ZEBEGÉNYI ERDEI SÁTORTÁBOR
 
KIRÁLYHÁZA ALSÓ
KIRÁLYHÁZA ALSÓ
 
Kisirtáspusztai hegyi menedékház és táborhely
Kisirtáspusztai hegyi menedékház és táborhely
 
Márianosztrai Fogadóépület és Szálláshely
Márianosztrai Fogadóépület és Szálláshely
 
DOMSZKY PÁL MATRACSZÁLLÁS
DOMSZKY PÁL MATRACSZÁLLÁS