UGRÁS AZ OLDALRA


MAGUNKRÓL
KUTATÁSOK
ERDÉSZETTÖRTÉNET
BÖRZSÖNY
SZÁLALÁS
BÖRZSÖNYI ERDÉSZETEINK
CSERHÁTI ERDÉSZETEINK
ÚTHASZNÁLAT RENDJE


 
 
 


 
 


 
 


 

Aki börzsönyi kirándulása során Királyrét környékére érkezik, egy merőben új szemléletű erdőgazdálkodás nyomaival találkozhat.

Az Ipoly Erdő Zrt. Királyréti Erdészetének teljes területén (azaz több mint 5000 hektáron) Magyarországon elsőként vezették be az ún. átalakító üzemmódot alkalmazó erdőgazdálkodást.
Ennek – a köznapi szemlélődő számára is – feltűnő mivolta abban rejlik, hogy az idős fákat több hektár helyett csak néhány kis csoportban vágják ki, ami egy hosszú távú erdőátalakítási folyamat első lépése.

A hagyományos szemléletű, vágásos erdőgazdálkodás során az egész erdő összes faegyede egy időben éri el a vágásérettségét, ezért az idős erdőt egyszerre nagy területen vágják le (tarvágás vagy végvágás), majd újítják fel, így több hektáron váltja fel fiatalos az árnyat adó idősebb állományt.
A korábbi erdőkép drasztikusan megváltozik: évtizedekig csak fiatal fákat látunk magunk körül. Az egyöntetű, fiatal erdőből sok növény és állatfaj kiszorul, a lehulló és szinte szabadon elfolyó csapadék nyomán a talaj lepusztulásának, elhordásának veszélye megnövekszik.

Ezzel szemben az átalakító üzemmód hosszú távon épp a korosztályviszonyok kiegyenlítésére törekszik, amely révén az őserdők képét – azaz a sokféle fafaj csemetétől a matuzsálemig tartó korosztályait - igyekszik megjeleníteni.


A lombos fajok alkotta őserdő leggyakoribb természetes megújulási folyamata amikor egy gigantikus öreg faegyed eléri életkora végső határát, kiszárad vagy összeroskad, s helyén egy korona átmérőnyi lék keletkezik, melybe a fény bejut, a gyökerek vízelszívó hatása megszűnik, ezáltal a fiatal fageneráció elfoglalhatja a területet és növekedésnek indulhat.
A Börzsöny központi részén az elmúlt évtizedben több alkalommal érintették az erdőt természetes bolygatások. A jégtörések és széldöntések során számos változatos méretű és elhelyezkedésű lék keletkezett melyekben a természetes szukcesszió, a fafajok felújulása jól megfigyelhető. Több tudományos kutatás indult el ezek vizsgálatára.

A most bevezetett - de korábban természetesen már az ország számos területén, így Királyréten is kipróbált - módszer a természetes erdő működésére alapoz, annak folyamatait utánozza. A természetes megújulási folyamatot mintázva az erdőben közel fahossznyi átmérőjű lékeket nyitnak, melyekben majd a behulló magok kedvező feltételeket találva facsemetékké fejlődhetnek.
Néhány év múlva a mostani csoportoktól távolabb újabb foltokon vágják ki a fákat, a beavatkozások így követik egymást, míg idővel változatos erdőkép alakul ki.
A különféle korú erdőfoltok az eltérő igényű növényeknek élőhelyet, az erdő állatvilágának változatos táplálkozó és búvóhelyet biztosítanak.
A kialakuló vegyes korú erdő képe gyakorlatilag változatlan. Legfontosabb ismérve, hogy folyamatosan borítja a talajt, s nagyobb területen nem kerül levágásra sohasem.
A természetes állapotot mintázó erdőállomány megvalósulása mindannyiunk érdeke: erdészeké, természetvédőké, kirándulóké - nem beszélve a füvekről, fákról, gombákról, madarakról és egyéb élőlényekről.
Börzsönyi erdészeteinknél Diósjenőn igen hasonló gazdálkodást vezettek be, de nem a teljes területen, és Kemencén is elindultak egy hasonló úton, azonban mindkét erdészetnél kissé más erdész szemlélettel jutnak el reményeink szerint az áhított célig, a természetes erdőállomány képét elénk táró erdőátalakításig.

 

ende
KeresésMárianosztrai Fogadóépület és Szálláshely
Márianosztrai Fogadóépület és Szálláshely
 
TÓVIK VENDÉGHÁZ
TÓVIK VENDÉGHÁZ
 
KIRÁLYHÁZA ALSÓ
KIRÁLYHÁZA ALSÓ
 
Kisirtáspusztai hegyi menedékház és táborhely
Kisirtáspusztai hegyi menedékház és táborhely
 
DOMSZKY PÁL MATRACSZÁLLÁS
DOMSZKY PÁL MATRACSZÁLLÁS
 
SZÉNPATAKI KULCSOSHÁZ
SZÉNPATAKI KULCSOSHÁZ
 
Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely
Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely
 
Somoskői Kirándulóközpont szálláshelye
Somoskői Kirándulóközpont szálláshelye
 
ZEBEGÉNYI ERDEI SÁTORTÁBOR
ZEBEGÉNYI ERDEI SÁTORTÁBOR
 
KATALINPUSZTAI KIRÁNDULÓKÖZPONT
KATALINPUSZTAI KIRÁNDULÓKÖZPONT
 
PÉNZÁSÁSI ERDEI TURISTAHÁZ
PÉNZÁSÁSI ERDEI TURISTAHÁZ
 
WENCKHEIM-HÁZ
WENCKHEIM-HÁZ
 
BÁNKI VENDÉGHÁZ
BÁNKI VENDÉGHÁZ
 
KIRÁLYHÁZA FELSŐ
KIRÁLYHÁZA FELSŐ