UGRÁS AZ OLDALRA


MAGUNKRÓL
KUTATÁSOK
ERDÉSZETTÖRTÉNET
BÖRZSÖNY
SZÁLALÁS
BÖRZSÖNYI ERDÉSZETEINK
CSERHÁTI ERDÉSZETEINK
ÚTHASZNÁLAT RENDJE


 
 
 


 
 


 
 


 

 

Erdőgazdálkodás:

montán bükkösAz Ipoly Erdő Zrt. Pest és Nógrád megyében 64.000 hektár erdőterületen gazdálkodik. A működési terület közel egyenlő arányban foglalja magába a Börzsöny hegységet és a Cserhátot, valamint délnyugati részén érinti a Gödöllői-dombvidéket is. Legjellemzőbb erdőtársulások a cseres-kocsánytalan tölgyesek, gyertyános-tölgyesek és a középhegységi bükkösök. A Cserhátban jelentős kiterjedésűek a jellemzően sarj eredetű cseres-kocsánytalan tölgyesek, és a többszörösen sarjasztatott akácosok. A faállomány 33 %-a tölgy, 27 %-a cser, 13 %-a akác, 13 %-a bükk, 8 %-a gyertyán, 5 %-a fenyő, és 1 %-a egyéb fafaj. Az erdőállományok élőfa készlete 13,3 millió br. m3. A Társaság által kezelt erdők 52 %-a természetvédelmi oltalom alatt áll, amelyek elsődleges rendeltetése a védelem, minden más gazdasági tevékenységet e célnak kell alárendelni. Az Ipoly Erdő Zrt. fő működési területe az erdő- és vadgazdálkodás, illetve az erdőgazdálkodással összefüggő szolgáltatások.

börzsönyi tájA Társaság áltál kezelt két erdőgazdasági tájegység lényegesen eltér egymástól. Míg a Börzsöny mély völgyekkel és meredeken felszökkenő gerincekkel-bércekkel  tagolt, s erdőtársulásaiban elsősorban a bükk és a tölgy dominál, addig a Cserhát lankás dombjain a cser és az akác az uralkodó. Az erdőgazdaság átlagosan évente mintegy 140.000 m3 faanyagot termel ki, s az erdőfelújítással kapcsolatos munkák területe eléri az évi 3.000 ha-t. Hatáskörünk kiterjed számos természetvédelmi oltalom alatt álló területre is, így például a Duna-Ipoly Nemzeti Park esetében 25.100 ha tartozik felügyeletünk alá. Erdőművelési tevékenységeink során a mesterséges erdősítések aránya évről-évre csökken, míg a természetes, mag eredetű erdőfelújítások esetében folymatos növekedés tapasztalható. Az erdőfelújítások során kiemelt feladatként kezeljük az őshonos fafajok előtérbe helyezését, valamint szívügyünk, hogy minden erdőművelési munkánk a lehető legkisebb környezeti terhelést jelentse az erdő életében. E cél megvalósulásának érdekében még ma is sok munkát kézzel végzünk el.

Kulturális látnivalók, szolgáltatások:

Erdeinkben a természeti értékek mellett számos kultúrtörténeti emlékhely is fellelhető, így pl. Salgó vára, Drégelyvár, József főherceg emlékműve, Bársony István emléktábla Királyházán, Kittenberger és Fekete István „Rózsakunyhója” Kismaroson, vagy a tragikus múltú Foltán-kereszt Diósjenőn.

Erdeink hosszútávú fennmaradásának, fenntartható fejlődésének nem csupán jólképzett szakembergárdánk a záloga, hanem a jövő nemzedéke lesz igazán nagy hatással erre. Erdészeink már régóta jó kapcsolatban vannak térségeik általános iskoláinak, óvodáinak fiataljaival és pedagógusaival, örömmel szakítanak időt gyermekcsoportok terepi vezetésére is. Az erdő megismertetésére irányuló legújabb törekvéseink közé tartozik, a salgóbányai „Erdészház”mely izgalmas, korszerű berendezésével kívánja  bemutatni a Karancs-Medves Királyréti Kisvasút gőzősevidék erdeit, azok történetét, növény és állatvilágát, geológiai érdekességeit. A Királyréten induló „Gördülő Tanösvény” egyedülálló módon, a Királyréti Erdei Kisvasút segítségével kalauzolja az idelátogatókat ezen a csodálatos börzsönyi tájon. De nem szabad megfeledkezünk a mára már jól működő és a hagyományok tiszteletére épülő, Hollókőn található "Erdő és Ember" nevet viselő bemutatóházunkról sem, mely a Világörökség hangulatához illeszkedve mutatja be az erdő és az ember több ezer éves kapcsolatát, egymásra hatását, valamint a tartamos erdőgazdálkodási tevékenységek szükségességét és fontosságát. 

ende
KeresésPÉNZÁSÁSI ERDEI TURISTAHÁZ
PÉNZÁSÁSI ERDEI TURISTAHÁZ
 
SZÉNPATAKI KULCSOSHÁZ
SZÉNPATAKI KULCSOSHÁZ
 
KATALINPUSZTAI KIRÁNDULÓKÖZPONT
KATALINPUSZTAI KIRÁNDULÓKÖZPONT
 
BÁNKI VENDÉGHÁZ
BÁNKI VENDÉGHÁZ
 
TÓVIK VENDÉGHÁZ
TÓVIK VENDÉGHÁZ
 
Somoskői Kirándulóközpont szálláshelye
Somoskői Kirándulóközpont szálláshelye
 
Márianosztrai Fogadóépület és Szálláshely
Márianosztrai Fogadóépület és Szálláshely
 
WENCKHEIM-HÁZ
WENCKHEIM-HÁZ
 
KIRÁLYHÁZA ALSÓ
KIRÁLYHÁZA ALSÓ
 
DOMSZKY PÁL MATRACSZÁLLÁS
DOMSZKY PÁL MATRACSZÁLLÁS
 
KIRÁLYHÁZA FELSŐ
KIRÁLYHÁZA FELSŐ
 
ZEBEGÉNYI ERDEI SÁTORTÁBOR
ZEBEGÉNYI ERDEI SÁTORTÁBOR
 
Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely
Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely
 
Kisirtáspusztai hegyi menedékház és táborhely
Kisirtáspusztai hegyi menedékház és táborhely